Contractproducten

<< Click to Display Table of Contents >>

Navigation:  Klantenservice > Contracten >

Contractproducten

Previous pageReturn to chapter overviewNext page

 

Beschikbaar in: Enterprise Editie

 

Wordt een contract gebruikt om periodiek facturen te kunnen genereren, dan moet een contract minimaal 1 product of dienst bevatten. Deze producten kunnen worden vastgelegd bij het contract in het tabblad Producten.

 

Een nieuw contractproduct aanmaken

Selecteer in het Contract detailvenster het tabblad Producten

Kies de optie [Nieuw] in het snelmenu of de taakbalk van het tabblad om een Contractproduct toe te voegen

 

 

Detailvenster

Ieder Contractproduct beschikt over maximaal 3 tabbladen waarin de basisinformatie van het Contractproduct kan worden vastgelegd. Met behulp van de Object Designer is het mogelijk het detailvenster naar wens aan te passen en uit te breiden.  

 

form-contractproduct

 

Een contractproduct dient minimaal de volgende gegevens te bevatten:

 

Product

Aangezien de productgegevens worden gebruikt bij het genereren van een contract-factuur is het van belang dat een product is geselecteerd.

 

Omschrijving

De omschrijving van het contractproduct wordt tevens gebruikt als factuurregel. Het is mogelijk de periode (zie Periode opmaak) in de omschrijving op te laten nemen door de tekst '{*}' in te voegen in de omschrijving. Is deze tekst niet in de omschrijving opgenomen, maar is wel een geldige periode opmaak geselecteerd, dan wordt de periode achter de omschrijving geplaatst.

 

Periode opmaak

Voor veel contracten zullen in de contractperiode meerdere facturen worden gegenereerd. Middels de periode opmaak kan op de factuurregel automatisch de periode worden vermeld, waarvoor de factuurregel is gegenereerd. De periode wordt standaard achter de factuurregel-tekst omschrijving geplaatst. Door het gebruik van de code '{*}' in de contractproduct omschrijving kan de gebruiker een afwijkende positie in de factuurregel vastleggen.

 

Extra opmaak-regels kan de gebruiker zelf toevoegen aan de keuzelijst. Er kunnen twee variabelen worden opgenomen in een periode opmaak-regel, nl. {start#} en {end#}. Door achter het hekje (#) opmaakcodes te plaatsen kan de opmaak op de factuurregel worden ingesteld. De volgende coderingen kunnen worden gebruikt om de opmaak in te stellen. De tekens '-' en '\' kunnen als scheidingsteken worden gebruikt tussen dag, maand en jaar.

 

Code

Toelichting

d

Toont de dag als een nummer zonder voorloopnul (1 - 31)

dd

Toont de dag als een nummer met voorloopnul (01 - 31)

ddd

Toont de dag als een afkorting (maa - zon)

ddddd

Toont de volledige naam van de dag (maandag - zondag)

m

Toont de maand als een nummer zonder voorloopnul (1 - 12)

mm

Toont de maand als een nummer met voorloopnul (01 - 12)

mmm

Toont de maand als een afkorting (jan - dec)

mmmm

Toont de volledige naam van de maand (januari - december)

y

Toont de dag van het jaar als een nummer (1 - 366)

yy

Toont het jaar als een tweecijferig nummer (00 - 99)

yyyy

Toont het jaar inclusief de eeuw (1900 - 2100)

 

Voorbeeld

Resulaat

van {start#dd-mm-yyyy} t/m {end#dd-mm-yyyy}

van 01-01-2010 t/m 31-01-2010

t/m {end#dd-mm-yyyy}

t/m 31-01-2010

maand {start#mmmm yyyy}

maand januari 2010

 

Prijs

Op de adviesprijs van het product kan eventueel een vaste korting worden toegekend. De uiteindelijke prijs wordt gebruikt in de factuurregel.

 

Eenmalige kosten

Het is mogelijk om bepaalde contractproducten slechts eenmaal te factureren, denk bijvoorbeeld aan aansluitkosten of administratiekosten. Activeer in deze gevallen de optie Eenmalige kosten, waarna deze kosten slechts eenmaal worden doorberekend aan de klant gedurende de looptijd van het contract.

 

Periode

Wordt voor een bepaalde contractperiode een afwijkende prijs afgesproken, bijvoorbeeld actie- of introductiekortingen, geef dan de periode op waarin deze prijs geldt. Bij het genereren van een factuur buiten deze periode zal dit contractproduct worden genegeerd.